Cum învăț să cânt la tobe la 40 de ani

Cum învăț să cânt la tobe la 40 de ani

Diana Meteșan este o femeie plină de viață care la 40 de ani s-a decis să învețe să cânte la tobe. E o vârstă la care multe femei își redescoperă potențialul creativ iar pentru Diana tobele sunt exact explozia de energie de care avea nevoie.

Nu am ratat ocazia și i-am luat un interviu!

1. Diana, cum te-ai descrie profesional pentru comunitatea Fit in Cluj?

R: Sunt Visual Storyteller și Brand Strategist, adică îmbin experiența mea de 18 ani în Marketing, cu estetica și modul prin care spunem povestea brandului prin logo și vizualuri.

2. Când s-a născut pasiunea ta pentru muzica?

R: Cred că încă din burtica mamei mele. De când mă știu, având în casă un magnetofon, muzica bună (adusă din Germania) se derula în backgroundul a tot ceea ce făceam ca familie.

3. De ce ai ales tobele ca instrument muzical , ai avut pe cineva în familia care a cântat la acest instrument?

R: Da, mama mea și tatăl ei, adică bunicul meu, cântau la acordeon, însă chiar dacă nu i-am văzut vreodată făcând asta, cel mai probabil iubirea pentru muzică am moștenit-o transgenerațional.

Îmi amintesc cum casa bunicilor era mereu plină, se ascultau multe genuri de muzică. Bunicului meu îi plăceau mult romanțele și mai stăteam uneori seara și ascultam radioul alături de el. Iar legat de tobe, am avut într-o zi o revelație și mi-am zis că pot încerca și vedem ce se întâmplă. În liceu am avut o tentativă de a studia chitara clasică, însă nu s-a prins de mine așa de bine cum este acum în cazul tobelor.

4. Cum consideri că te ajută studiul unui instrument muzical în viața ta de zi cu zi?

R: Cred că această revelație nu a fost întâmplătoare, cum puține lucruri sunt, în sensul că mi-a provocat corpul fizic destul de mult, sincronizarea membrelelor, păstrarea ritmului și a cadenței, mi-a dezvoltat atenția și mobilitatea.

Iar tobele au fost un bun profesor și o experiență frumoasă, am înțeles că atunci când vrei ceva, e nevoie să faci un pas și să îl iei. La fel și în cazul tobelor, dacă nu lovești în ele, nu te bucuri de sunet.

Asta e frumusețea contactului cu un instrument muzical, îl atingi și te răsplătește cu magia muzicii. Și sigur, cu cât deveniți mai buni prieteni, cu atât muzica va fi mai clară, mai frumoasă.

5. Privind evoluția ta de până acum în cadrul orelor de tobe, ne poți spune câtă dedicare necesită acest instrument? Ce i-ai sfătui pe adulții care împărtășesc aceeași pasiune ca și tine dar care încă nu și-au făcut curaj să înceapă să cânte la un instrument muzical ?

R:  Cu siguranță am trecut prin multe etape, bucuria de la început, apoi o ușoară stagnare, urmată de o evoluție construită pas cu pas. Chiar dacă tobele sunt un instrument la care nu am avut acces să repet atât de des, focusul din timpul orelor și dedicarea fixau cumva cunoștințele acumulate. Cred că  fiecare persoană ar trebui să aibă contact cu un instrument muzical, fie că o face într-un mod serios sau doar ca hobby. Și cred asta pentru că văd muzica și sunetele, ca terapie pentru suflet și corp, face lucrurile să se miște, atât la nivel subtil, cât și la nivelul simțurilor tactile și auditive, iar acestea e nevoie a fi antrenate și provocate. Simți că trăiești. 

6. Crezi că o persoană fără un anumit talent în plan muzical ar putea să învețe să cânte la un instrument muzical? Dacă da, cum? Dacă nu, de ce ?            

R:  Da, absolut. Pentru că nu este atât de important cât de perfect iese o melodie pe care o înveți, ci parcursul, experiența, cum te-ai simțit atunci când te “jucai” cu acel instrument.

7. Ai putea să ne prezinți 3 beneficii pe care le-ai descoperit că le aduce muzica în viața ta?

R: Muzica aduce oamenii împreună. Iar noi suntem făcuți să petrecem timp împreună, să ieșim, să ne bucurăm de un concert, să dansăm și să ne observăm. Merg la multe festivaluri și concerte, și cel mai mult mă bucură acolo să văd veselia celorlalți oameni, cum o anumită melodie e fredonată de mii de oameni deodată, dar pentru fiecare înseamnă poate altceva. Muzica pentru mine e trăire, amintire și iubire.

8. Artistul preferat:

R: Artiștii preferați s-au tot schimbat de-a lungul anilor, asta pentru că apreciez multe genuri de muzică și mai ales pentru faptul că am fost deschisă mereu la tot ce e nou. Rezonez și cu artiștii consacrați, însă și cu stilurile și soundurile noi, mai eletrice puțin, de ce nu. Respect munca fiecărui artist și când ceva îmi atinge sufletul, nu contează din ce an provine. Dar dacă ar fi să aleg, pot să spun că de fiecare dată când se poate, prefer muzica live.

 

9. O amintire dragă a ta, legată de cursurile de tobe:

R: Mă bucur și îi mulțumesc pe această cale, profesorului meu Ove Crișan, care are răbdare cu nerăbdarea mea și berbecul din mine. Și cea mai dragă amintire o am legată de primul contact pe care l-am avut cu un set de tobe acustice, într-un studio din Cluj. A fost intens de frumoasă acea trăire și mi-a confirmat că am făcut alegerea potrivită a instrumentului.

 

10. Ce faci când ai timp liber?

R: Ai râde dar îmi pot pierde ore în șir pe YouTube, ignor algoritmul și sugestiile platformei și caut de cele mai multe ori concerte și apariții live ale artiștilor, mi se par autentice, mai puțin regizate și cosmetizate.

Mulțumesc FitInCluj că mi-ați dat ocazia să vorbesc despre această mare pasiune a mea: muzica.

Și noi îi mulțumim Dianei că a împărtășit cu noi pasiunea ei nouă pentru tobe. Muzica întradevăr te umple de viață și de energie, și este acea provocare pe care o acceptă tot mai mulți adulți!

Dacă vrei și tu să înveți să cânți la un instrument muzical, înscrie-te aici: Formular