„Sfaturi pentru o antreprenoare la început de drum: pasiune, educație constantă, perseverență.” | Teodora Bozeșan, fondator Fit in Cluj

„Sfaturi pentru o antreprenoare la început de drum: pasiune, educație constantă, perseverență.” | Teodora Bozeșan, fondator Fit in Cluj

Teodora Bozeșan este artist și fondator Fit in Cluj, un loc în care copiii și adulții sunt ajutați să își găsească pasiunea creativă, transpusă în arte, fotografie, șah, muzică, cât și sport. După cum Teo îl descrie, Fit in Cluj este „despre comunitate și dorința de a te integra într-o familie unde împărtășești aceleași valori și pasiuni”.

A trecut de la a fi profesor de muzică la antreprenor și a avea o echipă, iar astăzi se ocupă de dezvoltare, traininguri și creație în cadrul echipei, dar și de crearea de conținut educativ pentru copii și adulți, în mediul online.

S-a educat constant de-a lungul timpului, calitate pe care o consideră necesară unui antreprenor, și a urmat studii în muzică, psiho-pedagogie, public speaking, comunicare în afaceri și managementul resurselor umane, toate pentru a deveni profesionistul care este astăzi.

Teo ne-a vorbit în acest interviu despre cariera ei și cum a alăturat partea artistică pe care o practică de la 3 ani, antreprenoriatului, despre proiectul său Fit in Cluj, despre beneficiile pe care le are muzica, indiferent de vârsta pe care o avem, și despre importanța de a fi parte dintr-o comunitate.

Teodora, cum te-ai descrie profesional pentru comunitatea The Woman?

Omul care te ajută să îți descoperi adevărata pasiune creativă.

Când și cum ai ales muzica? Îți amintești un moment, definitoriu poate, pentru cariera ta artistică?

Oricât de clișeic ar suna, consider că muzica m-a ales pe mine. Buni Momo (bunica din partea mamei) mi-a cântat foarte mult cu vocea , ba chiar mi-a compus un cântec pe care l-am cântat la doar 3 ani, asta însemna prin 1994, la emisiunea Tip Top Mini Top unde am luat premiul întâi. Ea și-a dorit foarte mult să cânt cu vocea, însă eu am ales altceva, undeva pe la 7 ani am văzut o prietenă de familie cântând la violoncel pe un post TV din Constanța (de unde și sunt) și a fost dragoste la prima vedere.

Pe atunci nu știam eu ce este un violoncel, dar mă bucur că am avut părinți care mi-au hrănit această pasiune și m-au susținut pe tot parcursul meu.

În 2016 ai pus bazele Fit în Cluj. Ce te-a făcut să alegi drumul antreprenoriatului? Cum s-a împăcat artista Teodora cu viitoarea antreprenoare?

Așa este, mai exact în octombrie 2016. Și cu antreprenoriatul am o poveste faină rău. Fit in Cluj s-a născut deoarece am vrut să cresc de la un simplu profesor de muzică la o echipă de profesioniști din toate ariile creative și atunci am dezvoltat o echipă din domenii precum artele, fotografia, șahul, muzica, cât și sportul. Te gândești oare ce au toate acestea în comun și totul se rezumă la un singur cuvânt: CREATIVITATE.

În prezent îmi doresc să fac oamenii să înțeleagă că tot ce ne înconjoară, ne dezvoltă creativitatea, trebuie doar să fim deschiși să o vedem. Fie că faci de mâncare sau mergi la job și stai în fața calculatorului sau alergi în parc cu prietenii, ești o persoană creativă și asta îți poate crea o stare de bine, poate reduce stresul, anxietatea și multe, multe altele.

Fit in Cluj este despre comunitate și nu despre sport și atât. Fit in Cluj este despre a te integra, de a găsi oameni cu același pasiuni și dorințe ca ale tale și a împărtăși în comunitate gânduri, idei și soluții.

Iar revenind la antreprenoriat, aveam 8 ani, iar în Constanța era o tradiție să se vânda la colțul școlii de diferite persoane un shot de semințe de floarea soarelui, era undeva la 50 de bani paharul, dacă îmi aduc bine aminte. Atunci m-am gândit: ce ar fi daca aș vinde eu sub același sistem cereale de porumb? Așa că mama cumpăra cereale „Fortza” care dispăreau foarte subit din casa și asta pentru că eu vindeam la pumn și cu 1 leu cerealele. Eram în scoală, așa că elevii nu mai trebuiau să se deplaseze în afara școlii, profitul a fost de 100%. Așa a început antreprenoriatul.

Teo artista și Teo antreprenoare sunt cele mai bune prietene, există un echilibru care lasă mereu loc de dezvoltare pe ambele planuri. Ni se spune că nu putem să facem mare lucru cu arta în general. Este total greșit. Dacă suntem deschiși la cunoaștere și la a experimenta putem să facem orice în lumea asta și nu consider că trebuie să fii cel mai bun, ci doar să vii cu soluții care să răspundă la nevoile oamenilor.

Care a fost investiția inițială? Cum arată proiectul astăzi, la 7 ani de la deschidere?

Am pornit de la zero- capital ZERO și asta pentru că am gândit un business în business. Ce înseamnă asta? Ca profesor de muzică, aveam deja o cerere foarte mare pentru ore individuale, la care eu personal nu mai făceam față, literalmente aveam listă de așteptare la cursuri. Așa că am căutat profesori cu care să îmi pot împărtăși viziunea și care să poată oferi servicii la fel de calitative ca mine și să putem ajuta împreună și mai mulți copii și adulți.

În 2016 am ales să merg eu la clienți. M-am dus direct în instituțiile de învățământ, fie ele de stat sau private și am reușit să am un cost foarte mic pe care să îl plătesc ca și chirie și un număr foarte mare de clienți care își doreau să lucreze cu echipa mea. Ce m-a ajutat foarte mult în această strategie a fost că, neavând locația mea, pe lângă clienții care veneau la mine nu eram nevoită să achit taxele de chirie pe perioada vacanțelor, ceea ce nu se întâmplă atunci când deții tu un spațiu personal, deci Win-Win situation.

Iar astăzi, în 2023, pot spune că am în portofoliu peste 400 de clienți cu care am lucrat, 6 instituții de învățământ cu care colaborez la momentul actual și un total de 10 în portofoliu, am dezvoltat și partea de predare în online care părea foarte dificilă în plan muzical în special, iar, în prezent, suntem o echipă de 9 profesioniști, care ajută constant copiii și adulții să își găsească adevărată pasiune creativă.

Privind parcursul tău de până acum, ce ai sfătui o tânără antreprenoare să facă la început de drum? Care ar fi acele „reguli” pe care ar trebui să le respecte?

Lucrurile practice sunt cele mai bune, așa că o să îi dau 3 pași simpli de aplicat la început de drum:

– Să facă ceea ce îi place, indiferent dacă i se spune că ideea ei are sau nu potențial. Dacă ea are încredere că va funcționa, cu siguranță așa va fi.

– Să se educe constant, atât pe plan profesional, cât și emoțional și cognitiv. Să citească, să asculte audio books, să intre în comunități care împărtășesc aceleași viziuni și idei ca ea.

– Să nu se descurajeze după prima înfrângere, ci să persevereze în visul ei. Există o metodă japoneză, Kaizen, așa numită secretul performanței, care zice așa: „adu schimbări mici, dar zilnice în viață ta”. Magia metodei sta în cuvântul ZILNICE.

Povestește-ne puțin despre Fit în Cluj și care sunt rolurile tale în cadrul acestuia.

Spiritul creativ este forța vitală a dezvoltării unui copil, a adultului și a comunității din care facem cu toții parte. Pentru ca fiecare persoană să își atingă maximul potențial, în propriul ritm, avem nevoie de un mediu sigur în care suntem susținuți să fim noi înșine, de o familie și o comunitate creativă, conectată și activă. Prin Fit in Cluj, ne asumăm în fiecare zi, să protejăm și să îndrumăm spiritul creativ, din inima copiilor și a famililor, în mijlocul comunității. Mai simplu spus, Fit in Cluj este despre comunitate și dorința de a te integra într-o familie unde împărtășiți aceleași valori și pasiuni.

În 2016 am pornit ca un simplu profesor, predam pian și violoncel, în 2017 eram deja sub umbrela unui antreprenor, pe lângă orele de pian și violoncel am mai adăugat chitara, ukulele și multe instrumente de percuție, am construit 2 cursuri de muzică: „Instruments Around the World” și „Glockenspile & Ukulele” cu variante de învățare pentru copii și adulți, făceam contabilitate primară și organizam și echipa că să se desfășoare totul cât mai optim. Iar astăzi, în 2023, am renunțat la partea de predare în proporție de 80% și mă ocup doar de dezvoltare, traininguri, creație în cadrul echipei, cât și dezvoltarea de conținut educativ pentru copii și adulți din toată lumea în mediul online.

De-a lungul timpului ai urmat formări și studii în mai multe domenii: muzică, psiho-pedagogie, public speaking, comunicare în afaceri și managementul resurselor umane. Cum te-au transformat acestea în profesionistul care ești astăzi? Ne poți oferi câteva exemple concrete în care studiile ți-au folosit în gestionarea unor aspecte profesionale?

Voi începe cu comunicarea deoarece este un aspect pe care îmi place să îl dezvolt constant și pe care consider că nu îl poți înlătura în acest proces antreprenorial. Au fost situații cheie în planul de business când am avut de negociat contracte, când clienții nu au înțeles foarte bine ce aveam de oferit și atunci așteptările lor au fost interpretare eronat, iar comunicarea ne ajută în toate aspectele vieții, de la facilitarea unor schimburi de idei, la câștigarea veniturilor lunare.

Muzica a făcut și face parte din viața mea. Îmi amintesc un moment de pe la 12 ani când mi-am fracturat mâna dreaptă, iar atunci când 3 algocalmine nu își mai făceau efectul la durerile crunte pe care le aveam, muzica a fost salvarea mea. Țin minte și acum că îmi cântam melodia Paulei Seling „Timpul“ și efectiv îmi dispărea orice durere.

Iar înclinația spre psihopedagie a pornit din frageda pruncie. Deși sunt sora mai mică în familie, mereu mi-a plăcut să am grijă și de cei mai mici și de cei mai mari. Aveam o cunoștință în familie care deținea un centru de petreceri și eu la 4-5 ani mergeam acolo să mă joc cu copiiI, să ajut la punerea și strângerea accesoriilor de petrecere, lucruri care astăzi m-au ajutat să fiu mai aproape de mintea și nevoile copiilor. Îmi place mult să lucrez cu ei și inocența și sinceritatea lor te ajută să treci peste orice mare supărare ai avea.

Spui că muzica te-a făcut să devii o persoană disciplinată. Care sunt beneficiile studiului muzicii, dacă ne raportăm la copii? Dar dacă ne referim la adulți, cum poate muzica să ne ajute, chiar dacă nu vrem să urmăm o carieră în acest sens?

Beneficiile muzicii sunt infinite, indiferent de vârstă. Am avut elevi de 2 ani și jumătate, cât și elevi de 55 de ani. Dacă începem studiul unui instrument muzical, acesta ne va ajuta la dezvoltarea răbdării, creativității, inteligenței emoționale, memoriei etc. Să înveți să cânți la un instrument muzical activează ambele părți ale creierului, stimulând și îmbunătățind astfel funcții cognitive.

Pe lângă asta, oamenii de știință au folosit studiul unui instrument în procese de neuro-reabilitare pentru a ajuta creierul să se vindece, poți să îți dai seama ce efecte intense are studiul unui instrument muzical, indiferent de vârsta pe care o ai. Atunci când studiezi la un instrument muzical, trebuie să fii atent la mai multe aspecte, în același timp: ritm, intonație, durate și poziția degetelor. Îți vei folosi mult creierul, dar cu cât îl vei antrena mai mult, cu atât și mușchiul concentrării va ajunge la olimpiadă, iar tot procesul de a cânta la un instrument muzical va deveni mai ușor.

Pe lângă toate activitățile pe care le desfășori ca antreprenor, manager și profesor, la bază ești artistă. Care este rolul care simți că ți se potrivește cel mai bine? Cum reușești să le îmbini pe toate?

Nu fac eforturi să combin aceste activități, sincera să fiu, și cumva nici nu este un proces gândit. Cred că câte o esență din toate au format parfumul de femeie care sunt astăzi.

Cum arată puterea unei comunității, raportat la experiența ta în comunitatea Mamprenoare?

Este o super putere comunitatea oricare ar fi ea, deoarece îți oferă sprijin, îți facilitează procesul de învățare și dezvoltare profesională. Mă refer la faptul că în cadrul comunității, eu personal am simțit că evoluez mult mai repede decât daca aș fi făcut-o singură.

Adică ce puteam să fac eu singură într-un an, cu ajutorul comunității am făcut în 3 luni. Este wow și recomand cu mare drag participare într-o comunitate. Vorba aceea: strămoșii noștri de ce conviețuiau în triburi?

Artistul preferat: nu am unul.

O amintire dragă a ta, ca artist: când am cântat pe scena Untold alături de CTC, trupă pe care o ascultam în copilărie.

Ce faci când ai timp liber? – Călătoresc. Ador să mă urc în mașină și să cunosc locuri noi.

Desertul favorit: original cheesecake de la Marty

Note to self: Music is everywhere, all we have to do is listen.

Credit foto: Francisc Photographer, Inedit Visual, Petru Ivu

Articolul a apărut prima oară în revista The Woman, în 18 Aprilie 2023: aici